Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά μας δικαιώματα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  σπεύδει άρον – άρον να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης για την εκπαίδευση, που ψήφισαν στη Βουλή μαζί με τη ΝΔ  λίγες ημέρες πριν.
Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο (14181/ΓΔ4/26-1-2018) που έστειλε σε όλα τα σχολεία της χώρας επιταχύνει τις προσπάθειες επιβολής του υποχρεωτικού 30ωρου, ανατρέποντας τα εργασιακά μας δικαιώματα, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε απολύσεις αναπληρωτών και γενικευμένες υπεραριθμίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις μονίμων συναδέλφων.
Αυτή η προσπάθεια είναι μόνο η αρχή και δεν αφορά απλά και μόνο πόσες ώρες θα μένουμε στο σχολείο. Δρομολογούνται συνολικότερες αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του ίδιου του σχολείου (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου κρίσιμων παιδαγωγικών διαδιακασιών κ.ά.). Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής στο ολοήμερο Δημοτικό.
Ήδη ορισμένοι διευθυντές σχολείων έχουν αρχίσει να πιέζουν τους συναδέλφους για την υποχρεωτική εφαρμογή του 30ωρου.
Μπαίνουμε μπροστά για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και μορφωτικά μας δικαιώματα!

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την τελευταία τριετία στο χώρο της Παιδείας

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι και στο χώρο της Παιδείας. Μπορούν από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και για την πορεία της στο μέλλον. Αξίζει, λοιπόν, να σταθούμε και να θυμηθούμε μια σειρά κυβερνητικές ρυθμίσεις αυτών των τριών τελευταίων χρόνων, ειδικά στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνδιαμορφώνουν το - σίγουρα όχι ρόδινο - τοπίο των σχολείων.
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε να ξεδιπλώνει την πολιτική της στην Παιδεία, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ακολουθώντας τη χαραγμένη ρότα πάνω στη στρατηγική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Τον ΟΟΣΑ, μάλιστα, τον αναγόρευσε επισήμως σε «συμβουλάτορα» στα ζητήματα της Παιδείας (!) και αναμένεται (βάσει και μνημονιακών δεσμεύσεων) η νέα έκθεσή του για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν η πρώτη απ' όλες τις κυβερνήσεις την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που ενέταξε και τα θέματα της Παιδείας μέσα στο μνημόνιο, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.

Ξεμπρόστιασαν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό


Δυναμική παρέμβαση στην Εκτελεστική Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης Ομοσπονδίες και Πρωτοβάθμια Σωματεία του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της, καταγγέλλοντας τη στάση της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, διευκολύνει τους πλειστηριασμούς, καταργεί τα ΒΑΕ στους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.
Οι εκπρόσωποι των Συνδικάτων μπήκαν στο χώρο που συνεδρίαζε η Εκτελεστική Επιτροπή ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας το σύνθημα «ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ Τσίπρα - Κούλη μαγαζί». Παίρνοντας το λόγο συνδικαλιστές από τους ΟΤΑ, τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Γεωργίας κατήγγειλαν τη στάση της πλειοψηφίας.
Ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής τόνισε: «Κάνουμε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη στάση που κράτησε η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε και δεν κήρυξε απεργία. Έξι νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν συνδικαλιστική κάλυψη και αρνηθήκατε να τη δώσετε. Ξέρατε ότι το πολυνομοσχέδιο καταργεί τα ΒΑΕ και δεν κηρύξατε απεργία. Είστε το λιγότερο απαράδεκτοι».
Ο Γιώργος Αμπαζής, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ της Χίου είπε: «Ήρθα εδώ από τη Χίο με δικά μου έξοδα, γιατί το Σωματείο δεν έχει μία. Ήρθα γιατί αισθάνομαι ιερή υποχρέωση στο όνομα των συναδέλφων και Σωματείων του νησιού, να καταγγείλω αυτή την ανιστόρητη πράξη σας. Για την απεργία πέσανε κορμιά, χύθηκε αίμα και δεν μπορούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν την πάπια». Συνέχισε λέγοντας πως «παρά το γεγονός ότι δεν κηρύξατε απεργία, όπως οφείλατε να κάνετε, στο νησί 185 συνάδελφοι απήργησαν και κατέβηκαν στο συλλαλητήριο», αποσπώντας τα χειροκροτήματα όσων πήραν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας.
Ακόμα, η Θοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης επεσήμανε: «Γιατί δεν κηρύξατε απεργία; Τι ανταλλάγματα πήρατε; Δεν είναι δυνατόν να βάζει πλάτη το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν πήρατε θέση, δεν κηρύξατε καν απεργία. Αλλά και οργανώσατε την απεργοσπασία. Τέτοια κατάντια».
Τη στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν ο Γιώργος Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης και η Χριστίνα Αγγελονίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αργυρούπολης - Ελληνικού. Ο Γ. Κατιμερτζόγλου είπε χαρακτηριστικά: «Παίξατε το παιχνίδια της απεργοσπασίας, αλλά δεν σας πέρασε. 60 Σωματεία από το χώρο της Εκπαίδευσης πήραν απόφαση για απεργία».
Ο Βασίλης Πετρόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ στην ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ, τους είπε: «Καταργούν την απεργία, τα ΒΑΕ, τη μονιμότητα και πιστεύετε ότι όλα αυτά έπρεπε να περάσουν με τρίωρη στάση εργασίας; Ακόμα και αν δεν το κάνατε για ανταλλάγματα το κάνατε από άποψη; Αυτή είναι άποψη παραίτησης και πρέπει να παραιτηθείτε».
Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από άλλους εκπροσώπους Συνδικάτων και η παράσταση διαμαρτυρίας έληξε φωνάζοντας ξανά συνθήματα όπως: «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά» και τονίζοντας ότι οι συνδικαλιστές δυνάμεις που βάζουν πλάτη στην αντεργατική πολιτική θα πρέπει να καταγγέλλονται από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η τσάντα στο σχολείο

Συνάδελφοι-ισσες,   
Σχολιάζοντας την εγκύκλιο για παραμονή των τσαντών των μαθητών του Δημοτικού στο σχολείο ,ένα Σαββατοκύριακο το μήνα,  παραθέτουμε τους εξής προβληματισμούς, θεωρώντας ότι θα εμπλουτιστούν και με δικές σας σκέψεις  κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στους Συλλόγους Διδασκόντων.
1. Τα σχολεία βρίσκονται κυριολεκτικά σε οικονομική ασφυξία και η κατάσταση δυσκολεύει συνεχώς, χωρίς να παίρνονται μέτρα από την πολιτεία.
2.Καμιά κουβέντα δεν γίνεται επί της ουσίας για τα βιβλία ,τα αναλυτικά προγράμματα, την ύλη. Καμιά αναφορά δε γίνεται για το περιεχόμενο του σχολείου και τη διαρκή υποβάθμισή του((χιλιάδες αδιόριστοι αναπληρωτές, ολοήμερο, ειδική αγωγή ,περιπλανώμενες Ειδικότητες, ελλείψεις εκπ/ού προσωπικού, ΕΕΠ και ΕΒΠ  κλπ)
3. Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν πάρα πολλές οικογένειες (οικονομικά, ανεργίας, ατελείωτων ωραρίων, έλλειψης ελεύθερου χρόνου, εντάσεις στις  διαπροσωπικές σχέσεις  κλπ) ,που αν δεν  στηριχτούν, δυσκολεύονται πιθανά  να στηρίξουν τα παιδιά τους και να περάσουν μαζί τους  τον «ποιοτικό χρόνο» ,που ευαγγελίζεται η εγκύκλιος.
4. Η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής του μέτρου, δεν δίνει περιθώρια συζήτησης  της αναγκαιότητας από τους Συλλόγους Διδασκόντων, Γονέων κλπ
5. Τίθενται επίσης μια σειρά πρακτικών προβλημάτων, που αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν στην πράξη.
6. Υπάρχει διαχωρισμός στην εφαρμογή του μέτρου,  εξαιρώντας  τα ιδιωτικά   σχολεία από την εφαρμογή του.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε υποκριτικό το μέτρο, πολύ περισσότερο τις μέρες αυτές, που στα προαπαιτούμενα για την Γ’ αξιολόγηση, τίθεται για ψήφιση  συμπληρωματικό μνημόνιο για την παιδεία,   χτυπώντας  περαιτέρω τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, όσο και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, αλλά  και όλου του λαού.
Το ζήτημα της ποιότητας στην Εκπαίδευση είναι συνάρτηση πολλών και ποικιλόμορφων παραγόντων, οι οποίοι συνδέονται στενά τόσο μεταξύ τους, όσο και με το ευρύτερο οικονομικό- πολιτικό πλαίσιο και βέβαια  τις  προθέσεις και επιδιώξεις της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής.   
 To  παρών κείμενο είναι αναδημοσίευση  ανακοίνωσης του   ΣΕΠΕ "Ο Θουκυδίδης"

           

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αργολίδα

Kινητοποιήσεις σήμερα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αργολίδας  1.30 μ.μ.στις αντίστοιχες διευθύνσεις και του  ΠΑΜΕ το βράδυ στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καποδίστρια στο Ναύπλιο. (Φωτογραφίες και βίντεο και από τις δύο κινητοποιήσεις στο τέλος)
Στην παράσταση διαμαρτυρίας τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και σε προσπάθεια αύξησης του ωραρίου στην εκπαίδευση. 
Συγκεκριμένα:
  • Καταργεί τον χαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτική ώρα!
  • Νομοθετεί νέα «καθήκοντα» στα πλαίσιο του εργασιακού ωραρίου που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση μιας σειράς αντιδραστικών αλλαγών στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου (π.χ. αξιολόγηση – αποτίμηση, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου κ.α.).
  • Προβλέπει την υλοποίηση εκτός διδακτικού ωραρίου «..εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών..» ανοίγει δηλαδή το δρόμο για πέρασμα εκτός διδακτικού ωραρίου μιας σειρά κρίσιμων παιδαγωγικών διαδικασιών όπως για παράδειγμα η ενισχυτική διδασκαλία .
  • Παγιώνεται μια πραγματικότητα που λέει ότι στο σχολείο δεν χρειάζεται βοηθητικό προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι, γραμματεία κ.τ.λ.) και ο εκπαιδευτικός – πολυεργαλείο θα τα κάνει όλα.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την ενοποίηση του διδακτικού με το εκπαιδευτικό ωράριο, ενώ προστίθενται καθήκοντα που κάθε άλλο παρά διοικητικά είναι. 

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Για το θέμα της κατάργησης των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό

Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι απαγόρευσε τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικών ή περιβαλλοντικών),  γιατί οι οικογένειες πολλών μαθητών και μαθητριών αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα και εξαιτίας αυτού η διοργάνωση τέτοιων εκδρομών βιώνεται τραυματικά από τα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετάσχουν σ’ αυτές!!!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για μια ακόμα φορά υποκρίνεται και προκαλεί την κοινή λογική προσπαθώντας να φανεί υπερασπιστής των πιο αδύναμων την ίδια στιγμή που με την πολιτικής της πλήττει τους εργαζόμενους γονείς και τα παιδία τους, την ίδια στιγμή που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση. 
Το πρόβλημα του κόστους των σχολικών εκδρομών (όχι μόνο των πολυήμερων αλλά και των ημερήσιων) είναι υπαρκτό και οξύνεται κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών πολιτικών της σημερινής αλλά  και των προηγούμενων κυβερνήσεων που εξανεμίζουν το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών με τις περικοπές στους μισθούς και τη φοροληστεία. 
Σε καμία περίπτωση  λύση δεν είναι η κατάργηση των εκδρομών. 
Οι εκπαιδευτικές εκδρομές εντός και εκτός της χώρας που φέρνουν τους μαθητές σε επαφή με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία του λαού μας και άλλων λαών, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Γι΄ αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελούν προνόμιο μόνο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν αλλά η συμμετοχή να είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές, με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της γενικότερης χρηματοδότησης του σχολείου. Πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η συμμετοχή όλων των μαθητών στις δραστηριότητες του σχολείου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και με ευθύνη του κάθε συλλόγου διδασκόντων θα διασφαλίζεται και το περιεχόμενο των σχολικών εκδρομών. 
Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα για κάλυψη των εκδρομών για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους και να σταματήσει να παίζει άθλιο θέατρο στήνοντας  ψευτοαντιπαραθέσεις με τη Ν.Δ και το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων που την κατηγορούν για «απαγορεύσεις και ιδεοληψίες». Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική που όλοι μαζί από κοινού υπερασπίζονται είναι αυτή που απαγορεύει στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά να απολαύσουν μια ζωή με δικαιώματα, με ποιοτικό ελεύθερο χρόνο και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα δημιουργήματα του ανθρώπινου πολιτισμού γιατί μετατρέπει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι σε κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.  
Αθήνα 4-1-2018

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΑΣΕ: Πρόταση προς τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων

Τώρα κλιμακώνουμε την πάλη απέναντι στο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων της 3ης αξιολόγησης!
Κάτω τα χέρια από την απεργία!
Να μην περάσει το Μνημόνιο για την Παιδεία!
Καλούμε σε Πανεργατική Απεργία τη μέρα ψήφισης του Πολυνομοσχέδιου!
Η απεργία στις 14 Δεκέμβρη και οι κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος ήταν μια αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.
Τώρα απαιτείται συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης!!