Σε πολλούς αγρούς στην Ασία και την Αφρική οργώνουν ακόμη με τα βόδια. Η άλλη όψη της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η νέα τάση στις κορυφαίες στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα χώρες (εκεί που γενικά η γη έχει συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων και ο κλήρος είναι μεγάλος), για γεωργική καλλιέργεια ακριβείας, ώστε να αυξηθεί η σοδειά, να μειωθούν οι απώλειες και να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι οικονομικοί κίνδυνοι λόγω καιρικών και άλλων συνθηκών, που είναι εγγενείς στη γεωργική καλλιέργεια.
Η συμβατική γεωργική καλλιέργεια διαχειρίζεται ολόκληρους αγρούς σαν ένα πράγμα. Οι αποφάσεις για το φύτεμα, το θερισμό, την άρδευση, την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων παίρνονται για ολόκληρο τον αγρό, στηριγμένες στις τοπικές συνθήκες και τα ιστορικά δεδομένα των προηγούμενων ετών. Αντίθετα, η καλλιέργεια ακριβείας συνδυάζει αισθητήρες, ρομπότ, συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS), εργαλεία χαρτογράφησης και λογισμικό ανάλυσης δεδομένων, ώστε να εξειδικεύσει τη φροντίδα που λαμβάνει κάθε φυτό, χωρίς να αυξηθεί το εργατικό κόστος. Σταθεροί αισθητήρες ή αισθητήρες και κάμερες πάνω σε ρομποτικά επίγεια και εναέρια οχήματα (drones) στέλνουν σε έναν κεντρικό υπολογιστή μέσω ασύρματου δικτύου εικόνες και δεδομένα για μεμονωμένα φυτά, π.χ. το μήκος του βλαστού, το σχήμα των φύλλων, την υγρασία του εδάφους. Το λογισμικό στον υπολογιστή ελέγχει για σημάδια υγείας του φυτού ή προβλημάτων στην ανάπτυξή του. Οι καλλιεργητές έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να κατανείμουν κατάλληλα νερό, ζιζανιοκτόνο και λίπασμα στις απαραίτητες δόσεις, στα σημεία του αγρού που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Ετσι και το παραγόμενο προϊόν είναι και περισσότερο και πιο ποιοτικό, αλλά γίνεται και μείωση της κατανάλωσης του νερού και των χημικών καλλιεργητικών υλικών.
Γύρω από τη γεωργική καλλιέργεια ακριβείας αναπτύσσεται μια ολόκληρη βιομηχανία νεοφυών επιχειρήσεων πληροφορικής, στην ουσία τμήμα του κλάδου που σχετίζεται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things ή IoT), αλλά - όπως ήταν αναμενόμενο - και μονοπωλίων όπως η «Monsanto» (των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών), η «John Deere» (τρακτέρ και αγροτικός εξοπλισμός), η «Dow και η DuPont» (χημικά).
Η γεωργία ακριβείας επιτρέπει και τη βελτίωση της απόδοσης των φυτών, επιλέγοντας το σπόρο από τα καλύτερα με βάση το φαινότυπό τους (εδώ μπαίνει η «Monsanto»). Το εμπόδιο που συναντά η εξάπλωσή της είναι κυρίως το αρχικό κόστος για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού, που βέβαια είναι τόσο πιο μεγάλο όσο μεγαλύτερος είναι ο αγρός. Η έλλειψη υποστήριξης ευρυζωνικών δικτύων σε πολλές αγροτικές περιοχές και η όχι καλή σχέση πολλών αγροτών με τους υπολογιστές είναι επιπρόσθετα προβλήματα.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, από τη στήλη ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου