Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Τοποθέτηση στα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ σχετικά με την εγκύκλιο του Ι.Ε.Π. για την πιλοτική εφαρμογή περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών

Aυτές τις μέρες μπαίνει σε πολλούς Συλλόγους Διδασκόντων προς συζήτηση, με βάση εγκύκλιο του Ι.Ε.Π., το ζήτημα της συμμετοχής τους στην πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης των μαθητών.
Με αφορμή αυτό το γεγονός καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν γύρω από την όλη διαδικασία και τις προθέσεις του Υπουργείου σημειώνοντας τα εξής, βασικά κατά τη γνώμη μας, ζητήματα.
  • Η συμμετοχή σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική. Είναι προαιρετική. Δεν αποδεχόμαστε καμία προειλημμένη απόφαση και καμία «πίεση» από οποιαδήποτε πλευρά.
  • Η αλλαγή από αριθμητική σε περιγραφική αξιολόγηση, από μόνη της, δεν ωφελεί ούτε βλάπτει τους μαθητές. Έτσι κι αλλιώς ο τρόπος «αξιολόγησης» των μαθητών δεν μπορεί να ξεκοπεί από την εκπαιδευτική διαδικασία, τους στόχους του σχολείου αλλά και τις ταξικές ανισότητες που υπάρχουν μέσα σ΄ αυτό. Ανησυχούμε όμως, ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία για το ότι, η όλη διαδικασία, πέρα από το γραφειοκρατικό χαρακτήρα που έχει, οδηγεί στο να συγκεντρώνονται στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε κάθε άλλη περίπτωση για τη γενίκευση συμπερασμάτων σε σχέση με τον εκπαιδευτικό αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα. Αν δει κάποιος πώς και για ποιους σκοπούς αξιοποιούνται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA θα κατανοήσει τι εννοούμε.

Επικίνδυνες εξελίξεις για το μέλλον των Νηπιαγωγείων!!

Από 1 ως 3 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας).
Με πρόταση της πλειοψηφίας (Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και την συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε απαράδεκτη απόφαση – πρόταση προς την κυβέρνηση που αφορά και στα Νηπιαγωγεία.
Διαβάζουμε από το κείμενο της απόφασης: Προτείνεται: «Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…».

ΑΣΕ: Για την απαράδεκτη και αντισυναδελφική στάση των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥ στο 36ο καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ!

Στις 29/11/2016, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Βασικό θέμα της συζήτησης αναδείχθηκε η ανάγκη να κατοχυρωθεί, και καταστατικά, η ισότιμη συμμετοχή των συμβασιούχων στα συνδικάτα. Να μπορούν δηλαδή οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Πρωτοβάθμιο Σωματείο τους, στην Ομοσπονδία τους και τελικά στην ΑΔΕΔΥ. Να τελειώσει η σημερινή μεσοβέζικη κατάσταση, που ποικίλει από Κλάδο σε Κλάδο, όπου αλλού ψηφίζουν για όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και αλλού μόνο για το σωματείο τους αλλά δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για την ομοσπονδία τους και κατ' επέκταση για την ΑΔΕΔΥ.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ), συνδυασμός που στηρίζει το ΠΑΜΕ, πρότεινε, υποστήριξε και ψήφισε την τροποποίηση του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ ώστε να μπορούν όλοι οι συμβασιούχοι να είναι ισότιμα μέλη στα συνδικάτα.